Som jag skrev i tidigare inlägg så finns det inget magiskt piller för ett långt och friskt liv. Men istället finns det något som är ännu bättre, mat som är god samtidigt som den är bra för dig. Vi vet det ju egentligen redan, att det vi äter påverkar hur vi mår.
I en värld av processad snabbmat som kommer i plastförpackningar och där innehållsförteckningen är längre än recepten, behöver vi bli påminda om något viktigt och väldigt enkelt;
”Rena råvaror är grunden för ett långt och friskt liv”
Genom att välja rena råvaror så väljer du även kontroll över din hälsa. Det är inte svårt och behöver heller inte vara tidskrävande. Det är oftast också riktigt gott!
Vad menas då med ”rena råvaror”?
Man kan bara tänka på mat utan krusiduller. Mat i sin ursprungliga form, precis som naturen tänkt den. De har ofta inga innehållsförteckningar, och har de det så består den av ett enda ord;
En hel morot, inte en bit morotskaka
En färsk laxfilé, inte panerade fiskpinnar
Havregryn, inte sockrade flingor
Att äta ”rent” innebär inte att du ska tvåla in grönsakerna utan att maten du väljer att äta ska vara så lite processad som möjligt. Genom att välja rena råvaror så förutom att du får kontroll över vad du äter så undviker du även dolda sockerfällor, färgämnen och annat som kroppen inte känner igen.
Rena råvaror – medelhavsmat och blå zoner
Tänk dig själv; en solig eftermiddag någonstans vid medelhavet. En bit grillad fisk med grönsaker, kanske ett glas rött och ett långt samtal under vinrankorna i skuggan. Även om man är kvar hemma så kan bara tanken få din kropp och knopp få känna det som att du var i södra Italien. Men det är inte bara semesterdrömmar, utan faktiskt en av de mest väldokumenterade vägarna till en god hälsa: Medelhavskosten och då menar jag inte pizza och pasta
”De blå zonerna” är platser där ovanligt många människor lever över 90 och till och med 100 år, och de gör det med glädje, energi och relativt lite sjukdom. En viktig del av hemligheten ligger i deras enkla, naturliga matvanor. Ingen strikt diet med regler och förbud utan snarare ett härligt sätt att äta, och leva.
Och just längs norra Medelhavet i Italien och Grekland till exempel så är det medelhavskosten som dominerar. Den är baserad på rena, ej processade råvaror såsom:
Grönsaker och frukt
Fullkorn och baljväxter
Fisk, ägg och lite vitt kött
Olivolja och nötter
Små mängder mejeriprodukter
Och minimalt med socker, tillsatser och rött kött
Hur kommer jag igång – utan att flytta till Medelhavet
Allt behöver inte förändras över en natt utan börja smått och smyg in lite mer medelhavskänsla succesivt i din vardag:
Byt frukostmackan mot havregrynsgröt toppad med frukt och nötter
Börja din måltid med en sallad på tomat, olivolja och färska örter
Ät vegetariskt ett par gånger i veckan, gärna med linser eller bönor
Byt ut kött oftare mot fisk, fågel och baljväxter
Välj mat som den gjorde när den växte
Välj olivolja istället för smör
Ät i lugn och ro och gärna med familj eller sällskap
Forskare är överens om att det inte bara är vad man äter som spelar roll utan också hur. I de blå zonerna äter man långsamt, ofta i sällskap, och utan stress. Man odlar gärna sin egen mat och rör på sig naturligt i vardagen.
Ät som om du bryr dig, för det gör din kropp
Sedan urminnes tider har vi vetat om att vår livsstil påverkar vår hälsa, och forskningen visar gång på gång att den påverkar mer än vi tror. Livsstilssjukdomar såsom hjärtinfarkter, diabetes med flera kan ofta förebyggas med något så enkelt som en god måltid med rena råvaror.
Så nästa gång du beger dig till mataffären; tänk på medelhavet, på långsamma luncher i skuggan och på de blå zonerna.
Din kropp kommer att tacka dig varje dag i många år framöver.
Rena råvaror är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat så jag kommer ägna många fler inlägg åt detta ämne, fortsättning följer!
Allt gott / Sofie
Ugnsbakad lax med medelhavsgrönsaker & citron
Tid: ca 30 minuter Portioner: 2–3
Du behöver:
Till laxen:
2-3 laxfiléer (gärna med skinn)
1 ekologisk citron (zest + saft)
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
Färsk eller torkad oregano eller timjan
Salt och svartpeppar
Till grönsakerna:
1 zucchini, skivad i halvmånar
1 rödlök, klyftad
10-12 körsbärstomater
4-5 champinjoner eller annan svamp, skivade
1 msk olivolja
Salt & peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg laxfiléerna i en ugnsform. Ringla över olivolja, citronzest och citronsaft. Tillsätt vitlök, örter, salt och peppar.
Fördela zucchini, rödlök, svamp och tomater runt laxen. Ringla över lite extra olivolja och krydda med salt och peppar.
Baka i ugnen i ca 20-25 minuter tills laxen är klar och grönsakerna mjuka.
Servera direkt, gärna med en klick naturell yoghurt blandad med citron och färska örter, eller en liten portion quinoa, bulgur eller ugnsrostade rotfrukter vid sidan.