IKEA-effekten – därför älskar du din Billy mer än grannens

Är din bokhylla ”Billy” från IKEA lite finare än grannens? Och är det inte så att dina barn råkar vara lite duktigare än alla andras? Tja… förmodligen inte. Men visst känns det så!

Och det är faktiskt inte bara inbillning, utan ett psykologiskt fenomen som vi alla råkar ut för: IKEA-effekten

IKEA-effekten - därför älskar du din Billy mer än grannens

När hjärnan tar genvägar

Vår hjärna vill gärna förverkliga världen åt oss. Skulle vi ta in allt exakt som det är, i detalj, så skulle vi bli överväldigade på nolltid. Därför drar vi slutsatser, hoppar till antaganden och filtrerar information på vägen. Det är ju praktiskt, men ibland leder det oss lite på villovägar.

En klassiker: gör du själv ett misstag så beror det (såklart!) på omständigheterna. Men om någon annan gör samma sak – ja, då är det förmodligen för att den personen ”är sådan”. Det här kallas för det fundamentala attributionsfelet och är ett tydligt exempel på hur vi gärna skyddar vår egen självbild.

Vi gillar det vi själva bidragit till

Men tillbaka till din Billy. Varför känns den då lite bättre än grannens? Jo, helt enkelt för att du skruvat ihop den själv. Människan tenderar att värdera saker högre när vi lagt ner tid, energi eller kreativitet i dem. Det gäller allt från Ikea-möbler till stickade halsdukar, hemmaprojekt – och ja, till och med maten på tallriken.

Det är det här man kallar Ikea-effekten: övervärderingen av det vi själva varit delaktiga i. Och handen på hjärtat, visst kan man bli lite oförstående när andra inte uppskattar ens hemmabygge eller egengjorda lasagne lika mycket som man själv gör?

Ikea-effekten i köket, gör maten godare!

Kämpar du med att äta nyttigare? Känns det som att bestiga Mount Everest att hålla i en ny kosthållning? Du är långt ifrån ensam. Men här kommer en liten genväg: laga maten själv.

Precis som med Billy-bokhyllan blir även maten godare om du själv lagt ner lite möda. I en studie vid University of Cologne fick två grupper äta samma maträtt, skillnaden var att den ena gruppen lagade den själva. Gissa vem som tyckte maten smakade bäst? Ja, du vet svaret.

Fyra bonusar med att laga maten själv

  • Bättre koll på innehållet
    Handlar du själv väljer du vad du stoppar i dig. Välj råvaror med kort innehållsförteckning, det är oftast både nyttigare och fräschare.
  • Snällare mot plånboken
    Hemlagat är billigare. Lagar du dessutom lite extra så har du matlådan fixad till dagen efter. Att äta ute varje dag blir snabbt en dyr historia.
  • En stund av umgänge
    Matlagning behöver inte vara en ensam syssla. Gör det till en rolig aktivitet ihop med familj eller vänner. Handla tillsammans, hacka grönsaker ihop, plötsligt blir vardagsmaten en social höjdpunkt.
  • Bättre för miljö och djur
    Genom att själv välja råvaror blir det enklare att ta hänsyn till miljö och djurvälfärd. Välj närproducerat, säsongsbetonat och prova gärna mer vegetariskt.

Slutsats: ”mer Billy i livet”!

Oavsett om det handlar om bokhyllor eller broccolisoppa så är Ikea-effekten något du faktiskt kan dra nytta av. Ju mer delaktig du är, desto nöjdare blir du. Så nästa gång du tycker att din hemmagjorda smoothie är ”världens godaste” – ja, då kan du tacka psykologin för det.

/Sofie 🌿

sf 4 lasagne

Serrano lasagne

Ugn 200 grader, 30 – 35 min, 5 – 6 portioner

Ingredienser:

2 paket Serranoskinka

3 dl grädde (valfri fetthalt)

1 burk röd pesto

12 stora färska champinjoner

3 stora tomater

1 stor mozzarella

2 stora klyftor vitlök

1 påse babyspenat

9 färska lasagneplattor

1 påse gratängost

Svartpeppar

Gör så här:

Stek skivad svamp med pressad vitlök. Blanda grädde och pesto. Skiva tomater och mozzarella.

Varva i form:

Sås, plattor, babyspenat, skinka, sås, plattor. Lägg varannan tomat och varannan mozzarella i detta lager, krydda med svartpeppar. Strö över osten och gratinera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *